Dec
13

Резолюция на ЕС относно обществените медии

 

На 25.11.2010г. Европейският парламент прие резолюция по доклада на белгийския евродепутат от ЕНП- Иво Белет, относно публичното радиоразпръскване в ерата на цифровите технологии: бъдещето на двойната система.

 

Резолюцията призовава страните-членки на ЕС да прекратят политическата намеса в съдържанието, предоставяно от обществените оператори, да им предоставят адекватно, пропорционално и стабилно финансиране, така че да могат да изпълняват своите компетенции. Обществените оператори трябва да предлагат атрактивно и качествено он-лайн съдържание за младите хора, които имат достъп до медиите предимно чрез Интернет. Приоритет за всички страни-членки на ЕС трябва да бъде спазването на европейските стандарти за свобода на изразяване, медиен плурализъм и независимост, както и компетентност и финансиране на обществените медии.

 

В тази връзка Европейският Парламент призовава Европейската комисия да извършва мониторинг, да подкрепя развитието и да гарантира прозрачността в собствеността на частните оператори.

 

В заключение, резолюцията призовава да се прилага авторското право към условията на новата цифрова ера, да се улесни повторната употреба на архивно съдържание и да се създадат разширени колективни лицензирани системи и достъпна система за заплащане на права.

 

Съставителите на съдържание в Интернет трябва да спазват съществуващите закони и Европейската комисия да обмисли начините, по които търсачките и Интернет доставчиците могат да допринaсят в инвстирането за създаване на ново съдържание.