Oct
01

Филмови и телевизионните продуценти искат държавата да стимулира чуждестранните инвестиции в киното

 Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти организира дискусия на тема: „Насърчаване на чуждестранните инвестиции в българската филмова индустрия“. Председателят на асоциацията Краси Ванков сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че опити за повдигане на тази тема се правят от 2012 година:

„24 от 27-те европейски държави вече предлагат държавни стимули на чуждите инвеститори във филмовата си индустрия. България остава на все по-неизгодна позиция и вече не е предпочитана дестинация, защото на Балканите останахме единствената такава държава, която не ги предлага. Румъния вече прие тези мерки през юни, а Македония - през 2014 година. Гърция ги има от много време, да не говоря за Унгария, Чехия - едни от най-известните дестинации за заснемането на филми в Европа.

Има три основни критерия, по които един чуждестранен инвеститор решава дали да заснеме филма си на територията на определена държава - дали има достатъчно адекватно подготвени кадри - тук сме добре; дали има достатъчно подходящи локации - отговаряме на тези изисквания; и дали има финансови стимули. Естествено, най-изгодното предложение от финансови стимули е предпочитано, ако другите два критерия са налице и в другите държави“.  

Ванков изтъкна, че при привличането на чуждестранни инвестиции в киното „става въпрос за чужди пари, които някакви хора решават да похарчат в България и накрая от всички събрани възможни налози и данъци, които ще похарчат в тази държава, тези външни чужди инвеститори им се връща една част от техните пари. Тук не става въпрос и за един лев държавна субсидия или каквото и да било. Става въпрос за привличането на чужд инвеститор и държавата се съгласява, ако ти си похарчиш парите в държавата, да спечели държавата по-малко. Но най-големият губещ от неидването на такива пари е самата държава“.

Продуцентът обясни, че става дума за връщане на част от средствата за направени в държавата разходи от страна на творците.  

Националният филмов център е фокусиран изцяло във финансирането единствено и само на игрални филми за локалните продуценти. От асоциацията предлагат да се разшири възможността за заснемане на сериали там.

 

Източник: БНР