Oct
01

Българските продуценти искат нов закон за стимулиране на киното

 

 

Спешни мерки и създаване на механизъм за стимулиране на чуждестранните инвестиции в киноиндустрията в България. Това обсъдиха днес на среща на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти (АФТП) водещи професионалисти от бранша, сред които Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, директор на Националния филмов център, съобщиха организаторите.

 

България е една от трите страни в Европейския съюз, които нямат създадена стратегия и политики за привличането на чуждестранни инвестиции, които да я превърнат в конкурентоспособна държава и да привлекат средства както в индустрията, така и в държавния бюджет, единодушни са продуцентите. По думите на председателя на АФТП Краси Ванков страната ни вече не е предпочитана снимачна дестинация.

 

Според асоциацията е необходимо спешното приемане на закон от държавата, който икономически да стимулира чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. По думите на продуцентите такива стимули са практика в много страни, и то отдавна. "Практически, мярката е защита да бъдем наравно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, не само в Европейския съюз", допълва Никола Тупарев, цитиран от асоциацията.

 

Те обясняват още, че възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която реално го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства. Той работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.

 

На срещата с медиите днес бе обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български кино- и серийни филми чрез отделяне на средства от държавния бюджет. Членовете на АФТП вече са имали срещи с министъра на финансите Владислав Горанов, който е запознат с темата, както и с Министерството на културата, под чието администриране ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България.

 

Източник: Дневник