Jan
12

Медийни организации осъдиха терористичния акт в Париж, www.chronicle.bg, 9 януари 2015 г.

 

МЕДИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОСЪДИХА ТЕРОРИСТИЧНИЯ АКТ В ПАРИЖ

Асоциацията на телевизионните продуценти остро осъжда зверския терористичен акт в Париж, в който журналисти платиха с живота си правото да мислят и да се изразяват свободно, заявяват в декларация от Асоциацията. Кървавият атентат в редакцията на френското сатирично издание “Шарли Ебдо” е не само посегателство срещу най-висшата ценност – човешкия живот, но и наказателна акция срещу най-големия враг на фундаментализма  – свободата на словото, смехът на свободния човек.

Хуморът е отрицание на фанатизма – където има хумор, фанатизмът не може да съществува, както и фанатикът никога не може да има чувство за хумор, се посочва в декларацията. Убийството на невинни не може да бъде оправдано с никаква кауза или идеология, пише още в декларацията.

Целта на терористите е още по-крайна –  не свободният човешки избор, а страхът и примирението да определят живота, мечтите и решенията ни, се казва още в декларацията на Асоциацията на телевизионните продуценти. Те  изразяват и своята съпричастност към скръбта на близките и семействата на жертвите, както и солидарността си към целия френския народ.

Бордът на Алианса на европейските информационни агенции също се присъединява към международната медийна общност, като изразява солидарност със списанието “Шарли Ебдо” и неговите служители след смъртоносното нападение в парижката му редакция, пише в съобщение на организацията. Нападение срещу едно издание и неговите журналисти заради несъгласие с редакционното му съдържание е нападение срещу свободата на изразяване в световен мащаб, пише в съобщението. За съжаление убийствата в Париж са още един пример как журналистите са под заплаха заради участието си в открита дискусия по важни за демократичното общество въпроси, заявяват от Алианса на европейските информационни агенции/БНР

 

http://chronicle.bg/medijni-organizatsii-os-diha-teroristichniya-akt-v-parizh/