Министър, който се взема на сериозно, е лесен за осмиване (25/02/2011 08:00)

Компания:
Име: Евтим Милошев

 

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 17.08.2010

Комиците наесен ще имат ново шоу – "Велика България"

На актьор с биография и гафовете му се аплодират

Не гоним количество, но в тв шоуто вече играят 11 актьори – направо театрална трупа

Да слееш Народния със "Сълза и смях", е като да събереш пожарната и"Бърза помощ"

- Кои са най-лесните персонажи за осмиване, г-н Милошев?

- Тези, които са постоянно пред очите ни и често се вземат прекалено на сериозно. Без значение дали си домоуправител, или министър.

- Какво й е смешното на властта?

- Смешно е да вярваш, че ако някой предлага надежда, може да породи вълшебство.

- Какви гафове правят талантливите актьори, които работят в предаването, по време на снимки?

- На актьор с биография и гафовете му се аплодират. Комиците са толкова обичани, че хората се забавляват винаги. Дори тези, които ги гледат на живо, се чувстват привилегировани, че са свидетели на всичко, защото записът на предаването често е доста по-дълъг от тв излъчването.

- Защо тръгнахте на турне?

- Няма нищо по-добро от това да се посмееш от сърце, особено когато животът ти е труден. А и правим турнето "Комиците – ударно с Елица и Стунджи", защото е важно актьорите да се видят на живо със зрителите. Това е особена връзка, при която и едните, и другите се зареждат. Всеки път, когато снимаме спектаклите в София, залата е препълнена, но хората от другите градове нямат възможност да пътуват. Затова през лятото отиваме при тях. За съжаление, не можем да гостуваме навсякъде, защото летните театри в повечето градове са в окаяно състояние
На места и липсват. Така избрахме Сандански (15 август), Пловдив (16 и 17 август), Бургас (19 и 20 август), Стара Загора (22 и 23 ав-густ), Варна (25 и 26 август), Каварна (27 август) и Русе (29 и 30 август). Билетите се продават в касите на "Булсатком" в съответния град. Щастлив, на хората им е интересно.

- Хората ви гледат цяла година по телевизията, с какво сте им интересни през лятото?

- Интерес към "Комиците" винаги има, защото смехът разтоварва. Смехът прави хората по-красиви, облагородява ги. Освен това спектакълът на турнето е много по-впечатляващ от нормалното предаване. Готвихме го повече от месец. Специалните ни гости са Елица и Стунджи, много симпатични, великолепни артисти и страхотни музиканти. Излъчват позитивна енергия, зрителите ще го почувстват по време на концертите. Традиционно за трета година с нас е и рапърът Устата.

- Любо Нейков се вълнува всеки път, когато говори за децата и тяхното възпитание. В публиката ви често има много деца. Те на какво се смеят?

- За смеха възраст няма. Когато нещо е смешно, то разсмива всички.
Няма смешка за дядо и после смешка за внуче
Работим на едро. Ицо Стоичков е по диференцирания подход от мамата до лелята. Децата се радват на Сашето и Банката, затова записахме pan парче, което Любо и Ненчо ще изпеят за първи път.

- За да направят съкращения, сливат "Сълза и смях" с Народния театър. Какъв ще е резултатът?

- През сълзи и смях посетете Народния театър. Забавно, но не е сериозно. Нещо като да слеят пожарната с "Бърза помощ". Екипите ще са с бели престилки и пожарникарски каски.
Епиграмата "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра" често се цитира напоследък. Битката не бива да е за оцеляването на театрите, а за тяхното достойно съществуване.

- Актьорите в "Комиците" имат и ангажименти в театрите. Кое им носи повече пари – да са на сцената или на тв екрана?

- Нещата са несравними. Никое театрално представление не може да се изиграе пред един милион души, че и повече, както е в телевизията. Но има нещо друго, което не се измерва с хонорари, рейтинги и масовост. То е националната ни култура. Театърът е институция и смисълът му не е да се държи пазарно и комерсиално. Недопустимо е да се възприема и като тежест на държавата. Театърът е част от културата на нацията, ако все още я има. Ето затова актьорите не късат връзката си с театъра и продължават да играят на театралната сцена.

- Какви ще са "Комиците" наесен, ще има ли промени в предаването?

- От септември комиците отново са в ефир всеки петък от 21 часа. Освен това ще видим актьорите и в новото комедийно шоу "Велика България". Премиерата ще е скоро по bTV.

- А нови лица сред екипа?

- Започнахме Любо, Къци, Ицо и Руси. В момента на сцената на "Комиците" играят единадесет актьори. Та това си е направо театрална трупа! Не че гоним количество, просто актьорите харесват тази сцена. И все пак талантливите хора винаги са добре дошли при нас.

- Освен забавното предаване правите и публицистично – "Нека говорят с Росен Петров". В друг жанр ще се пробвате ли?

- За 20 години в телевизията съм правил всичко. Това, което днес ме
провокира и вдъхновява творчески,е тв сериалът
Амбиция, която следвам упорито от две години. "Стъклен дом" Доказа, че в България може да се произведе тв сериал на много високо ниво.

- Ще има ли промени в предаването на Петров?

- "Нека говорят" е предаване, което няма необходимост да се променя, може само да се развива. Да представя най-интересните хора и събития от седмицата по начин, който да фокусира зрителския интерес, но и да го развлича и забавлява в неделния следобед. Първото издание от новия сезон е на 5 септември.

- Вече се пише новият медиен закон. Какво искате вие, тв продуцентите, от него?

- Сегашният не е адекватен на пазарната среда. В него дори не е дефинирано понятието "продуцент". А това е основен субект в този процес. Асоциацията на тв продуцентите искаме да се увеличи обемът на българската продукция в ефира, както и да се напише дефиниция за понятието "българска тв продукция". Смятаме, че трябва да има протекция на държавно ниво за българския език и за българската продукция
Държавата задава средата и създава условията за това. Това е принцип, който не обслужва интереси, а пази националността. Има го навсякъде – и в обединена Европа, и по света. Не е наша измишльотина. Винаги е по-евтино да купиш готов чужд продукт, отколкото да създадеш нещо на национално ниво. Защото ако не се създава в тази страна, какво се чудим, че в общежитията на студентите от СУ им спрели топлата вода, понеже нямало кой да плати на "Топлофикация". Да седим и да миришем, не е умение, което изисква усилие и познание.

- Защо няма сезон на "Сървайвър"?

- Безспорно "Сървайвър" е най-скъпият тв продукт у нас, но след четири толкова успешни сезона е нормално да има пауза.