Димитър Митовски, продуцент на "Под прикритие": Не смятам, че сме преминали границите на допустимото (13/02/2014 08:00)

Компания:
Име:

В интервю за в-к Дневник от 13.02.2014 г.  

Има ли разлика и каква между четвърти сезон на "Под прикритие" и предишните три?

- Всеки сезон е различен. В четвърти сезон освен драматургичния завой, който прави сериалът, се опитваме да направим и някои промени по отношение на визията и начина на снимане. Мисля, че е съвсем естествено един сериал да търси своето развитие с всеки следващ сезон

Употребата на нецензурни реплики в първите три излъчени епизода вкараха сериала в дневния ред на СЕМ, включително жалби от Слави Трифонов и в реакциите на зрителите, че са преминати граници. Как ще коментирате?

- Няма да коментирам Слави Трифонов. Относно твърдението, че сме преминали границите на допустимото – аз не смятам така. Да, може би има някои сцени, които са малко по-хард, но ако сериалът не се излъчваше по национална телевизия, а в някоя от комерсиалните, на никого нямаше да му направи впечатление. Автентичното звучене на "Под прикритие" до голяма степен се дължи на реалистичната художествена интерпретация.

Основната критика от предните сезони беше, че не показваме реалния живот на хората от ъндърграунда. Получи се парадоксът, че като не го правиш - защо не го правиш, като го направиш - защо го правиш. Наистина трябва да се внимава да не се преминава границата на добрия вкус, но аз смятам, че ние винаги сме държали ниво и никога не сме си позволявали да бъдем излишно вулгарни. Разбирам, че има натиск относно БНТ, особено когато става въпрос за рейтинг, реклама и продуктово позициониране. Точно такъв продукт е сериалът, който правим.

Вие лично смятате ли, че малко се е прекалило с такива реплики?

- Реакцията на някои зрители показа, че има върху какво да разсъждава. Ние винаги се съобразяваме с нашите фенове и ще бъдем много по-внимателни в бъдеще. Когато драматургията и жанра налагат да се пресъздават по-скандални визуални сцени с по-груб език, границата на добрия вкус винаги е много спорна. Има хиляди подобни примери в световното кино, които продължават да бъдат обсъждани.

До каква степен нецензурните думи и сцените, в които има голи жени, помагат за подсилването на внушението и развоя на сюжетната линия в сериала? Продължава ли това и в следващите епизоди?

- Най-обсъжданата сцена с двете момичета не е заснета формално. Елементарно е да се мисли, че търсим само визуален ефект от две голи момичета, които се целуват. Тяхната драматургична линия има развитие по-нататък в сезона, което ще изясни категорично необходимостта камерата да ги покаже по този начин.