bTV откраднаха четирима от "Господари на ефира" за "Голата истина" (02/11/2012 08:00)

Компания:
Име:

02.11.2012г., blitz.bg, автор: Надежда Ненова

 

Продуцентите обявиха война на телевизиите

 

Миналата седмица независимите продуценти се обединиха около идеята, че трябва да защитят труда си в телевизиите, за които работят. “Сега телевизиите вземат продуктите ни с договор, чрез който преотстъпваме авторските си права за 10 години. Проблемът е, че всички правят така и не можем да променим статуквото”, каза след годишната среща на Европейската асоциация на независимите продуценти (CEPI) Магърдич Халваджиян.

Независимите продуценти разкриха схемата, чрез която телевизиите се опитват да асимилират продуктите им. “Телевизията обикновено иска да открадне ноухауто, екипа от продуцента, виждат как работиш и утре те няма. Това е асимилиране”, обясни Халваджиян.

По думите на продуцента повечето предавания се правят от две продуцентски компании - една на съответната телевизия и една - независима. Това обаче е само временно. На по-късен етап,

след като откраднат ноу-хауто

на предаването, независимият продуцент бива изтласкан от продукцията.

Проблемът се появи, когато преди две години у нас се настаниха две големи и силни продуцентски компании – “Медиа Про Ентъртейнмънт” и “Паприка Латино”.

“Паприка Латино”, е румънска продуцентска компания, която е натрупала опит от работата си с телевизии от Унгария, Сърбия, Словения, Словакия и Румъния. У нас тя работи за Нова тв и има минимален дял в нейната продукция. В момента тя прави "Черешката на тортата – ти си звездата", а напролет евентуално ще реализира втория сезон на музикалното шоу "Х фактор". Липсата на агресия у “Паприка” дава възможност в Нова да се изявяват “традиционните” продуцентски светила като Нико Тупарев, Магърдич Халваджиян, Иван и Андрей.

Когато пък “Медиа Про” стартира на българския пазар като дъщерна на собствениците на bTV – СМЕ веднага получи право да реализира продукционно голяма част от актуалните предавания на bTV Media Group като „bTV Новините”, “Шоуто на Слави”, “Комиците”, “Нека говорят … с Росен Петров”, “Модерно”, „Тази събота” и „Тази неделя” с Лора Крумова, “Код: Криминално”, “Сеизмограф”, “Хрътките”, 24/7. През миналата година пък направи форматите “Lord of the Chefs” и „Гласът на България” по bTV.
От тази година компанията вече се казва bTV Studios и освен продукцията на телевизията, прави и сериалите “Домашен арест” и “Къде е Маги?”. Само един сезон имаше опитът им в ТВ7 “Кантора Митрани”, а сега се очаква стартът на “Голата истина”, който пряко ще конкурира “Господари на ефира” по Нова тв.

Така се оказа, че продуцентската компания, която

реално е на bTV, официално се води външна за телевизията

И изяжда почти целите 12 % от квотата за независими продуценти, заложени в закона.

“Големият проблем е това, което се случва с компании, които реално са собственост на телевизиите. Те се водят обаче като външни продуценти и ядат от тяхната квота, това обаче е противозаконно. Вижда се обаче, че тези компании не се справят добре и ще си отидат по естествен път. Иначе състезанието спира”, обясни пред “ШОУ” и Джуди Халваджиян.

В bTV Евтим Милошев и Любо Нейков, Робин Кафалиев и Мартин Захариев, Милена Будинова, Иван Звездев и Слави Трифонов вече са напълно под чехъла на bTV Studios. Единствените, които все още са еманципирани в телевизията, са Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков от “СИА”.

Асимилирането на продукции прави съдържанието на предаванията и сериалите еднообразно и съответно сваля рейтинга на цялата програма. Ако миналата година bTV имаха среден пазарен дял от повече от 50 %, а на конкурентите им от Нова тв – 15, днес шерът е почти изравнен. Миналата седмица средният пазарен дял е бил 36 на bTV Медия груп срещу 32 на “Нова броудкастинг груп”. Въпреки че резултати на bTV са далеч от очакваните, от телевизията не са се отказали да притискат външните продуценти предимно икономически.

Така “Господари на ефира” се оказват с цели четирима души от редакторския си екип по-малко, след като

конкуренцията ги съблазнила с двойно по-високи заплати

В “Голата истина” вече има и друг кадър на “Господарите” – Дейвид Славчев, но предаването все още няма начална стартова дата. “Oпитват се да ни откраднат екипа на "Господари на ефира”, защото не могат да направят нищо друго”, каза малкият брат Халваджиян.

Двамата заявиха, че скоро може да дойде и момент, в който независимите продуценти ще обявят стачка. “Ще дойде моментът, в който може да спрем да работим, както направиха сценаристите в САЩ преди 2 години, ако не срещнем разбиране от телевизиите”, каза Магърдич Халваджиян след срещата.

“Целта на нашата асоциация не е да си разменяме тв формати помежду си, а да сме представители на продуцентите в Европейския съюз, да сме техните очи, уши и уста, когато се говори за този бизнес в Брюксел, за регулаторните рамки и за авторското право в интернет”, каза Вернер Мюлер, президент на CEPI, но тепърва в Европа ще проучват начините, чрез които може да се създаде истински пазар на продуцентите у нас.