АСТА е стъпка напред срещу пиратството (11/02/2012 08:00)

Компания:
Име:

В. „24 часа”

Никаква законова регулация няма за интернет в България, която да гарантира на авторите, че те ще получат приходите за своя труд. Подкрепям авторските права, но също така подкрепям и човешките свободи. Не съм запознат в детайли с документа АСТА. Знам, че мненията са се разделили в двете крайности, едните са твърдо против, другите - твърдо за. Според мен както трябва да бъдат спазвани авторските права, по същия начин трябва да бъдат спазвани и гражданските свободи.

Ето например какво се случи с моя филм “Мисия Лондон”. До момента, в който се прожектираше в кината, той нямаше как да бъде “пиратстван”, тъй като никой нямаше достъп до картината. От момента, в който филмът излезе на дивиди, нещата станаха други. Тогава лавинообразно филмът започна да се появява в пиратски сайтове. Затова се наложи да подадем възражение към торент сайтовете. За мен е много странно да се договарям със сайтове, които крадат съдържание. Но явно в България на този етап няма законодателство, което да регулира взаимоотношенията между сайтовете, които разпространяват аудио-визуални продукти и техните автори.

Крайно време е потребителите да разберат, че давайки 20 лв. на месец, те плащат за услугата на интернет доставчика си и едното няма нищо общо с другото. Едното е услуга да имаш интернет вкъщи, другото са авторски права, което е съвсем различно.

Не знам дали този акт ще спре пиратството, но би трябвало да е една стъпка напред за това пиратството да бъде ограничено.

Казват, че теглели филми за собствена употреба, а не за търговска дейност. А каква е търговската дейност на продуцента, не е ли той да продаде филма на този, който иска да го гледа?

Аз тегля филми, когато си платя. Това е търговско споразумение между интернет сайтовете и продуцента на дадения продукт. Всеки може да продава продукта си на каквато цена реши.

За да се спре пиратството, трябва да се направи законодателство против него и то да бъде прилагано във всичките му форми.

А гражданските свободи в мрежата е задължително да бъдат запазени. Както всеки е свободен да говори каквото иска в реалния живот, така е свободен да се изразява в интернет пространството, стига да не подстрекава хората към насилие, расизъм и антиконституционни и незакони действия. Не виждам кое е различното между изразяването в реалния живот и изразяването в мрежата.