Лотария може да спаси киното и театъра (13/09/2011 08:00)

Компания:
Име:

 

Българите са гладни за мечти

В. „Стандарт” , 07.01.2011г.

Автор: Райко БАЙЧЕВ

 

Ще спрем "Стъклен дом", преди да му падне рейтингът, казва Димитър Митовски

 

Димитър Митовски е режисьорът, който създаде най-гледания роден филм "Мисия Лондон" и би чудото "Аватар" по приходи в българския бокс офис. "Стъклен дом" пък отвоюва първо място по гледаемост и разклати позициите на турските сериали. През 2011-а Митовски продължава любимото си занимание - да бяга по няколко състезателни пътеки едновременно, планирайки сериал и два нови филма. Народопсихологията ни, изхабяването на риалити форматите и рафинирането на чалгата са част от темите, коментирани от именития режисьор.  


- Г-н Митовски, 2010-а се оказа суперуспешна за вас - от режисурата на най-касовия български филм "Мисия Лондон" до съпродуцентството на най-гледания съвременен роден сериал "Стъклен дом". Каква е рецептата?
- Рецепти и тайни няма. Зад успехите стоят 25 години труд в бранша. Комбинация от усилия, талант, късмет.


- Има ли задължителни кинаджийски хватки, които грабват българите?
- Семейната драма е между тях. Идеята за "Стъклен дом" беше на моя приятел и съдружник Димитър Гочев и бе добро попадение. Понеже молът не е само място, където в момента е модерно да се събират всички българи. Молът е миниобщество - там можеш да срещнеш всичко.


- С какво друго ще запомните миналата година?
- Честно, извън киното спомени нямам. Животът постоянно се въртеше около проектите ми. Всичките ми емоции са свързани с двата продукта, които създадохме.


- Елена Петрова наскоро каза, че вече има изкривявания и все по-често се мисли за Боряна. Вас деформира ли ви режисьорската професия?
- Щом чуя нещо интересно, веднага ми хрумва как мога да го вкарам в сценарий. Често го правя. В "Мисия Лондон" има истинска история, преразказана от Коцето Калки - за заря, която за малко да излезе от контрол. Подобно нещо ми се случи през 2000 година, когато бях режисьор на концерт в Пловдив. Но все пак не съм абсолютно вманиачен в киното.


- Виждате ли потенциал в историята с депутатите, които се подредиха за безплатни скъпарски телефони "Верту"?
- Родствена е с "Мисия Лондон". За част от по-голям сценарий става.

 


- Съвпада ли вашето мнение за българите със сарказма в "Мисия Лондон"?
- Да. Затова се захванах с проекта - отразява и моето виждане. Щом прочетох книгата на Алек Попов, реших, че е роман, който много говори за това какви сме ние и какви не трябва да бъдем.


- А достойнствата на българина? Божидар Димитров употреби "шибан народ" и стана страхотен скандал.
- Има и много качествени българи. Всеки ден ги виждаме около нас. Слава богу, че са те, иначе човек защо да живее на тази територия, ако е заобиколен само от глупаци. И "Мисия Лондон" не е изцяло саркастичен. Героят посланик беше потърпевш на случващото се около него. Смазан от системата. Иначе той се опитваше да бъде добър дипломат. Катя, младата българка в чужбина, пък мислеше освободено и взе най-важното решение: как да живее. Така че и във филма нормалните българи присъстват.


- 2010-а бе много тежка за вашето поколение - трагедията на Андрей Баташов, драмата с инсулта на Христо Мутафчиев. В "Стандарт" Карбовски ви определи като "Поколението Шоушенк". Героят от филма с миниатюрно геоложко чукче трябва да прокопае път. Какъв ви е проблемът?
- Беше ни страшно трудно. Изнесохме прехода на плещите си. Прокарваме нови принципи във всички посоки. Пожелавам на Ицо да се оправи, колкото се може по-бързо. Жалко за Андрей, понякога така става в живота.


- Как се справяте с критичните ситуации?
- Търся най-бързия изход. С всички позволени средства. Номерът е да си оптимист и да търсиш светлина в тунела.


- Гостуванията на различни личности в "Стъклен дом" са истински трамплин към славата. Постоянно се пише за напиращи за роля, дори се споменаваше за Бербатов. Как решавате кой да поканите?
- Принципът е случаен. След посланик Джеймс Уорлик, пък и преди него, имаше вълна от мераклии. Павел Чернев, който не си беше и помислял за кариера в киното, след "Мисия Лондон" е страшно зарибен и чака някой да го покани пак. Иначе просто преценяваме дали участието на някой ще е полезно за сериала, сядаме със сценаристите, мислим и го реализираме.

 
- Получавали ли сте неприлични предложения от актриси?
- Ами актьорската професия е такава, че самите актьори трябва да се предложат по различни начини. Да направят така, че да бъдат забелязани от продуценти, сценаристи, режисьори.


- Оглавихте протести на киногилдията. Стигат ли оставките на зам.-министъра Димитър Дерелиев и шефа на НФЦ Александър Донев?
- Въпросът е какво ще се случи след това. Последните дни на 2010-а проведохме важни разговори с Бойко Борисов и той даде гаранции, че има политическа воля нещата да се случат. Всъщност най-важното е да се осигурят алтернативни източници за финансиране на киното.


- Как е уреден в чужбина този въпрос?
- Между различните схеми е и отчисляването на пари от рекламата в телевизиите. Има и филмови лотарии - защо след като има спортна, да няма културна лотария? Парите да отиват за кино, театър, за всички видове изкуства. Трябва да се изгради фонд "Кино", в който също да се акумулират средства. Едно от най-важните източници на пари е т.нар. такс кредит. Представлява следното: ако се снима чужд филм в България, държавата го стимулира, като му връща под някаква форма част от изхарчените пари на нашата територия. Така се привличат инвестиции и се прави в цяла Европа. В момента ние очакваме да ни се върнат част от парите, които сме изхарчили за "Мисия Лондон" в Англия - там има "такс кредит". Румънците сега се готвят също да приемат този регламент. И ако ние закъснеем, само ще загубим, тъй като филмовите продукции, които се оглеждат къде да снимат в Източна Европа, няма да дойдат при нас.


- Избрахте Орлин Горанов да изиграе президента в "Мисия Лондон". Тази година ни предстоят избори - какъв човек ни трябва, според вас?
- Президент, който да обедини нацията. Звучи шаблонно и политиците го повтарят до безкрай, но е истина. Много малко са личностите, които са обичани от всички, независимо от политическите им пристрастия и принадлежност. Но такъв ни е необходим - обединител.


- Вие въведохте риалити форматите у нас - с "Биг брадър". Години по-късно ние вече видяхме всичко - воайорски секс, споделяне на мръсни тайни за 1000 лева, травестити, деца в Къщата. Сякаш вече няма какво да шокира зрителите.
- Ами има пренасищане на пазара. Риалитита писнаха на хората. Последният сезон на "Биг брадър" и "Цената на истината" бяха доста цинични в стремежа си да привлекат аудитория. Получи се бумерангов ефект и негативите се върнаха в телевизията. Но навсякъде в света има отлив от риалитито. Нещата са циклични, идва нов цикъл.


- И какво ви подсказва нюхът на продуцент? Ерата на какви предавания предстои?
- Сериалите не остаряват никога. Няма да омръзнат, тъй като хората са гладни за истории и мечти. Освен това нашите се появиха скоро и пазарът може да се разработва още. Не знам колко сезона ще е "Стъклен дом". Когато правиш сериал, златното правило е да го спреш, когато публиката все още иска да гледа. Иначе рейтингът ще се стопи.


- Вие снимахте Андреа в "Мисия Лондон". Наскоро президентът предизвика противоречиви реакции с това, че покани попфолк изпълнители на "Българската Коледа". Чалга мръсна дума ли е все още?
- Рафинира се доста. Чалгата от 90-те не е чалгата на 2010-а. Този жанр е в голяма степен кич. Но в същото време, дори и като кич, е част от културата на народа.

 
- Филмът "Източни пиеси" на Камен Калев е номинацията ни за чуждестранен "Оскар". Има ли шанс според вас?
- Желая му го от сърце. Иска ми се най-накрая български филм да бъде поне селектиран и, дай, Боже, да вземе наградата. Но Оскарите са субективни - има лобита, политика, Божа работа.


- Какво пожелавате за 2011-а?
- Здраве, късмет и оптимизъм. Необходими са ни, животът в България не е лесен. Продължавам да работя по три проекта - нов криминален сериал за БНТ, филм по "Черната кутия" на Алек Попов и продължение на "Мисия Лондон" - "Мисия Москва".