Сериалът ми има повече избиратели от Бойко (09/05/2011 08:00)

Компания:
Име:

 

В. „Труд”, рубика „Култура”

08.05.2011г.

 

С Евтим Милошев разговаря Соня СПАСОВА

 

- Толкова ли много са гражданите, или просто хората обичат да се смеят на кандидат-политиците, г-н Милошев, че “Столичани в повече” е най-гледаният сериал?

 

“Столичани в повече” е не просто най-гледаният сериал, а най-гледаният телевизионен продукт в България. По-гледан и от турските сериали и от холивудските филми, и от новините, дори и от “Комиците” (шоуто по Би Ти Ви също се продуцира от фирмата “Дрийм тийм”). Да не звучи самохвално, но това е факт. Благодарен съм на Би Ти Ви, че повярва и застана зад този проект. Явно хората обичат да се смеят на това, което им се случва, на всичко, което ги заобикаля.

 

Що се отнася до столичаните, последното преброяване у нас показа, че гражданското население вече е 70%. А в началото на миналия век гражданите са били едва около 10%. Е, как така България се ограждани само за един век?! (Смее се.) Чудя се защо селянин стана лоша дума. Наскоро гледах футболен мач, в който агитката на култовия “Миньор” (Перник) беше издигнала транспарант, където пишеше “Селата празни - столичани в повече”.

 

- Лесно ли е да навиеш една фолк певица като Преслава да се включи в сериал? И кой печели повече от това участие - вие или тя?

 

- Очевидно е, че най-много печелят зрителите. Опитваме се да им показваме хората, които харесват и обичат. Преслава е артист с много почитатели. Другата известна личност в сериала - “Мис България” Ромина Андонова, също има естествено поведение пред камерата. Когато те се появиха на снимачната площадка, мъжката част от екипа видимо се оживи, бих казал даже превъзбуди, разбира се - не в сексуалния смисъл. (Смее се.)И двете дами бяха изключително стриктни към времето за снимки. Дори Преслава дойде 15 мин по-рано от уречения час.

 

- Актьорите в “Комиците” и в сериала работят и към театри. Кое им носи повече пари?

 

- Не е коректно да се сравнява театърът с телевизията. Театърът е представление на сцена, нещо, което малко се е променило за последните 2000 г. Докато телевизията е социален фактор. Тя е медия, която стига до милиони и има водещата позиция да повлияе дълбоко и в добрия случай - позитивно, върху нашия живот. Като разшири познанието за явления като любовта и агресията, предразсъдъците, конформизма, ценностната система на обществото... Това генерира огромен интерес, респективно средства. Развива се бързо и агресивно и така е по целия свят, не само у нас. Театърът може само да печели от това, че театрални актьори стават тв звезди.

 

- Вашата продуцентска компания с Любо Нейков стои и зад “Нека говорят” с Росен Петров. Това е сериозно предаване. Имате ли амбицията и за друг вид предаване?

 

 

- Странно е, че си останала с впечатлението, че единствено “Нека говорят” е сериозно предаване. За себе си мога да ти кажа, че гледам сериозно на всичко, което правя. Правил съм всекидневно токшоу, игра, риалити формати, публицистични предавания, филми, комедийни програми, историческо предаване... Дори съм бил репортер в новините на телевизията майка БНТ - в “По света и у нас”, макар и за кратко. Истината е, че в “Дрийм тийм” имаме идея за още един сериал, както и за нов сезон на “Сървайвър”.

 

- Наскоро Светла Петрова, водещата на “Сеизмограф” по Би Ти Ви, се оплака, че й е липсвала свобода в последната година там. Росен Петров има ли свобода да говори с гостите си, каквото реши?

 

- Имаме пълна свобода да говорим, каквото си пожелаем, но не винаги се възползваме от нея...

 

- Защо напоследък няма риалити предавания? Ако изключим родните сериали, ефирът не е ли малко скучен?

 

- Не мога да давам такива оценки. Само допреди една година се говореше, че телевизията е само от риалити. (Смях.) Смятам, че програмата на Би Ти Ви е балансирана. Доволен съм, че работя с водещата медия.

 

- Нямате ли аспирации и към други телевизии?

 

- Когато играеш в “Манчестър Юнайтед”, не мислиш за другите клубове.

 

- Под шапката на собствениците на Би Ти Ви - СМЕ, у нас ще работи и продуцентска компания. Ще ви вземат ли хляба?

 

-За да ми вземе хляба който и да е, трябва да обича тази работа повече, отколкото я обичам аз. (Усмихва се.)А иначе - бих коментирал една продуцентска компания, когато видя нейната продукция.

 

- Има ли шанс да направите обща продукция с други продуценти - Слави, Нико Тупарев, Маги Халваджиян?

 

Слави си е самодостатъчен. С Маги съм имал принципни разговори. С Нико дори съм обсъждал конкретен проект, а с Димитър Митовски и Димитър Гочев съм се консултирал. Вярвам, че няма нищо по-сладко от споделения успех.

 

Между другото, има един проект, в който някога се бяхме събрали трима от тези, за които питаш. Снимахме няколко рекламни клипа на “Рубелла” - паста за зъби и дъвки. Тогава аз бях продуцентът, Маги - режисьорът, а Слави - суперзвездата. Тази комбинация беше печеливша.

 

- Тази есен ще има кметски и президентски избори. Къде е границата за обещанията, която кандидатите не трябва да престъпват?

 

- Аз за политическите избори не мога да говоря. Мога да говоря за изборите, на които ние се явяваме. И те не са веднъж на 4 г., а са всеки ден. За сравнение ще ти кажа, че Бойко Борисов спечели с 1 600 000 гласа. Премиерата на “Столичани в повече” (през март) беше гледана от 2,2 млн. зрители, а средната гледаемост е около 1,8 млн. зрители. Пожелавам на политиците да постигнат такъв разултат.

 

- Да чакаме ли бум от политици в забавните предавания преди изборите?

 

- Телевизията наистина е най-лесният начин да стигнеш до хората, да спечелиш гласовете им, но и най-лесният начин да загубиш всичко. Така че не е достатъчно само да се покажеш...

 

- Ти чувстваш ли се излъган от някого, за когото вече си гласувал?

 

- Можеш да бъдеш излъган само ако си вярвал...

 

- НАП прави проверки на актьори и певци дали декларират доходите си съвестно. Какво ще видят хеликоптерите на данъчните, ако минат над твоята къща?

 

- Ако минат над моята къща, ще видят градина. Докторската градина. По-важно е какво има в данъчната документация. Доволен съм, че “Дрийм тийм” е компания, която е полезна за държавата, за служителите си, за мениджмънта и за собствениците си.

 

- Зает с толкова много проекти, кога за последно се наспа като бял човек?

 

 

- Когато си легнах с две черни. Шегувам се, този въпрос е ужасно расистки! А иначе за мен работата е удоволствие, не натоварване и не ми взема съня.

 

- Любо Нейков наскоро стана татко. Помагате ли му със съвети?

 

- Всичко, което се случва в личния ни живот, разбира се, е споделено.

 

- Да чакаме ли скоро и татко Евтим?

 

- Това е Божа работа. (Смее се.)